Pretraga
Upišite reč za pretragu
Proizvodanja i prodaja parketa - Woodstock
Chevron parket reference

Hoblovanje parketa omogućava savršeno glatke podove

03.06.2023.

Izgled poda igra ključnu ulogu u estetici i atmosferi vašeg doma. Hoblovanje parketa je jedan od najefikasnijih načina da oživite svoj pod i povratite mu svežinu i sjaj. Ovaj proces uključuje brušenje gornjeg sloja parketa kako bi se uklonile ogrebotine, mrlje i nepravilnosti, a potop nanošenje zaštitnog premaza sa ciljem poboljšanja izdržljivosti i sjaja.

U ovom članku otkrijte sve što trebate znati o hoblovanju parketa i kako ga izvesti na profesionalan način.

Priprema poda za hoblovanje kao važan korak za savršen rezultat

Pre nego što započnete sa hoblovanjem parketa, važno je pravilno pripremiti pod kako biste postigli najbolje rezultate. Prvi korak je uklanjanje nameštaja i tepiha sa poda. Zatim proverite postoje li neki otpaci ili strani predmeti, koji bi mogli oštetiti brusni materijal.

Ako je potrebno, popravite oštećene daske ili izbočine kako biste stvorili ravnu površinu za hoblovanje. Obavezno proverite da li je pod dovoljno čvrst i stabilan kako biste izbegli probleme tokom hoblovanja.

Koje su tehnike hoblovanja parketa?

Kada ste pripremili pod, vreme je da odaberete prave alate i tehnike za samo hoblovanje parketa. Za veće površine, savetuje se korištenje brusilice s protokom za prašinu kako biste smanjili rizik od stvaranja nereda i održali čistoću prostora. Za manje površine ili teže dostupna područja, može biti najbolje rešenje električni brusni blok.

Počnite sa grubljim brusnim papirom i postupno prelazite na finije peskarenje. Samo tako možete doći do glatkih površina. Naročitu pažnju obratite da brusite u smeru vlakana drva kako biste izbegli ogrebotine i neravnine.

Nanošenje premaza za dugotrajnu zaštitu i sjaj

Nakon što ste završili hoblovanje, vreme je da podu pružite završne dodire koji će mu osigurati dugotrajnu zaštitu i najviši nivo sjaja. Prvi korak je uklanjanje svih tragova prašine i čestica sa površine parketa. To se može učiniti usisavanjem ili uz lagano korišćenje vlažne krpe.

Naredni korak je nanošenje premaza. Postoje različite vrste premaza dostupne na tržištu, a izdvajaju se lak, ulje i vosak. Pri odabiru premaza, razmislite o faktorima kao što su izgled koji želite postići, otpornost na ogrebotine i jednostavnost održavanja.

Pre nanošenja premaza, pažljivo pročitajte uputstva proizvođača i u potpunosti ih se pridržavajte. U većini slučajeva, premaz se nanosi tankim slojem četkom ili valjkom, i to u smeru vlakana drva. Obratite posebnu pažnju da ne nanosite previše premaza, jer to može rezultirati neujednačenim izgledom ili produženim periodom sušenja. Budite sigurni da je prošlo dovoljno vremena između nanošenja slojeva premaza. Potrebno je da se prethodni sloj dobro osuši, pa tek onda da nanesete sledeći.

Nakon što ste završili sa nanošenjem premaza, ostavite parket da se potpuno osuši pre nego što vratitet tepihe i nameštaj i počnete sa standardnom upotrebom. U međuvremenu, držite prostoriju dobro provetrenom kako bi se premaz brže osušio i ispario miris.

Održavanje parketa nakon hoblovanja

Nakon što je vaš parket hoblovan i premazan, važno je primenjivati redovnu negu kako biste očuvali njegovu lepotu dugi niz godina. Evo nekoliko saveta za održavanje parketa nakon hoblovanja:

 1. Redovno usisavajte ili brišite parket mekom krpom kako biste uklonili prašinu i nečistoće.
 2. Izbegavajte mokro čišćenje ili korištenje jačih hemijskih sredstava koje mogu oštetiti premaz.
 3. Periodično proveravajte stanje premaza i, ako je potrebno, obnovite ga dodatnim sloje. U zavisnosti od intenziteta korištenja prostora, premaz može s vremenom izgubiti sjaj ili postati podložan oštećenjima. U takvim slučajevima, saniranje i dodavanje novog sloja premaza može obnoviti lepotu vašeg parketa.
 4. Nogice vašeg nameštaja opremite zaštitnim ulošcima kako biste izbegli oštećenja prilikom pomeranja.
 5. Ako primetite ogrebotine ili oštećenja na premazu, možete koristiti popravak u boji ili premaz za popunjavanje tih područja. Ovo će pomoći u sprečavanju daljeg oštećenja i očuvati izgled poda.
 6. Koristite prostirke ili tepihe na ulazima kako biste sprečili unošenje peska i kamenčića koji mogu prouzrokovati ogrebotine.
 7. Stalno proveravajte nivo vlage u prostoriji da biste sprečili pucanje ili deformaciju dasaka parketa. Savršen raspon vlažnosti za parket obično se kreće između 35% i 55%.
 8. Prilikom premeštanja teškog namještaja ili korištenja kolica, koristite zaštitu da bi se smanjio pritisak na parket i spečile ogrebotine ili oštećenja.
 9. Ako se pojave tvrdokorne mrlje, koristite blaga sredstva za čišćenje koja su posebno napravljena za drvene podove. Pazite da ne koristite abrazivne ili agresivne hemikalije koje mogu oštetiti premaz.
 10. Proveravajte spojeve između dasaka parketa i po potrebi ih popunite ili zamenite kako biste održali ravnu i sigurnu površinu.

Pravilnom negom i održavanjem, vaš hoblovan parket će zadržati svežinu, lepotu i eleganciju dugi niz godina, dodajući poseban šarm i stil vašem domu. Ne zaboravite da je stručno mišljenje i pomoć uvek korisna, posebno ako niste sigurni kako izvesti određene korake ili rešiti neke probleme sa parketom.

Prednosti profesionalnog hoblovanja parketa: Zašto treba uložiti u stručne usluge

Profesionalno hoblovanje parketa pruža brojne prednosti koje često nadmašuju pristup “uradi sam”. Evo nekoliko ključnih razloga zašto je vredno uložiti u profesionalno hoblovanje parketa:

 • Iskustvo i stručnost: Stručnjaci iz ove oblasti imaju iskustvo i znanje potrebno za pravilno obavljanje hoblovanja parketa. Oni su upoznati sa najnovijim tehnikama, alatima i materijalima kako bi postigli visokokvalitetne efekte.
 • Kvalitetni rezultati: Profesionalci imaju pristup najsavremenijim alatima i premazima, što osigurava vrhunsku izradu. Njihova stručnost u postupku hoblovanja parketa osigurava ravnu površinu, uklanjanje ogrebotina i mrlja kao i nanošenje premaza sa maksimalnom preciznošću.
 • Ušteda vremena i napora: Hoblovanje parketa može biti zahtevan i dugotrajan proces, posebno ako nemate iskustva u poslu. Angažovanje stručnjaka će vam uštedeti vreme i napor, jer oni će brzo i efikasno obaviti posao, omogućujući vam da se brže vratite normalnom korištenju prostorija.
 • Prilagođene usluge: Profesionalni podopolagači pružaju personalizirane usluge prema vašim potrebama. Oni će procijeniti stanje vašeg parketa, preporučiti odgovarajući premaz i pružiti savjete o održavanju kako bi se postigao najbolji mogući rezultat.
 • Dugotrajna investicija: Hoblovanje parketa od strane stručnjaka dugoročna je investicija. Kvalitetno obavljen posao i korištenje kvalitetnih premaza osiguravaju dugotrajnu zaštitu i lepotu vašeg parketa, što vam omogućuje da uživate u njemu dugi niz godina.

Hoblovanje parketa je umetnost koja može obnoviti i transformisati prostor u vašem domu. Pravilna priprema, korištenje odgovarajućih tehnika i stručni završni radovi osiguraće vam predivan, ravan pod koji će izgledati sveže i elegantno. Bez obzira radi li se o obnavljanju starog parketa ili osvežavanju novog, profesionalne usluge hoblovanja parketa često nadmašuju uradi sam pristup i pružaju najbolje rezultate.

Najnoviji blogovi

Kategorije

© Copyright 2024 Woodstock d.o.o, Sva prava zadržana | Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll